BALLROOM
Deze mevrouw Paddy is bijna 80 jaar. Zij begint de deze show met een Tango (Ballroom). Op het moment dat Simon op de knop drukt, gaat zij samen met Nico de Salsa dansen (latin). Het laat ook zien dat je nooit te oud bent om te (leren) dansen.
Ballroom dancing is de verzamelnaam voor 5 elegante dansen: Engelse Wals, Tango, Slow Foxtrot, Weense Wals en Quick Step.
Het wordt ook wel Stijldansen genoemd, maar hier vallen ook de Latijns Amerikaanse Dansen onder. Al deze dansen zijn een doorontwikkeling van vele soorten inzichten, invloeden en achtergronden waarbij opvalt dat de Ballroom dansen redelijk vastgelegd zijn qua passen en houding. Latin dansen hebben een veel uitdagender ritme en worden ook sneller gedanst.

Ballroom dans je als een danspaar, de man en de vrouw staan tegen elkaar aan of op een kleine afstand waarbij de handen contact maken (op de schouder, in de zij). De man leidt de dans en de vrouw volgt zijn bewegingen. De heren zijn gehuld in kostuum en de dames dragen mooie jurken. De geschiedenis van de Ballroom-dansen gaat terug tot de middeleeuwse volksdansen. Het dansen in paren is voor het eerst vastgelegd in Itali? aan het begin van de 15de eeuw.

In de 16de eeuw onstond er in Frankrijk vanuit de hofdans het ballet. In de 17de en 18de eeuw kwam er door het hof van koning Lodewijk veel stimulans voor het uiten van (dans-)kunst in Frankrijk. Er kwamen kledingmodes met grote jurken en corsetten voor de dames. De heren droegen de voorlopers van onze "nette pakken" en liepen op schoenen met hoge hakken. De dansen werden hierdoor statig (en nogal stijfjes) uitgevoerd omdat men zich niet goed kon bewegen.

Zeker de laatste 100 jaar is alles steeds swingender geworden, en zijn de Stijldansen tot hun huidige vorm gekomen. Ook hierop zijn weer variaties gekomen, denk aan het onstaan van de Rock'n Roll. Toch is het typisch dat de Latin dansen losser en frivoler gedanst worden dan de Europese. Zo zijn er bijvoorbeeld Tango zijn bijvoorbeeld 2 vormen; de Argentijnse en de Ballroom versie.
Djon heeft zelf wedstrijd gedanst. En hij heeft wedstrijdparen begeleid.
Ook u kan zo leren dansen. Maar dat kost wel heel veel uren training. En eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat je natuurlijk wel enige aanleg dient te hebben, om op dit niveau te kunnen dansen.
Ook bij Djon kan je leren ballroomdansen. Je begint met de Engelse Wals, Quick Step en Tango. Je start dan met 1e jaars Ballroom. Deze cursus heeft 20 lessen. Je leert dan de beginselen van deze drie dansen met een aantal figuren, zodat je ook de zaal rond kunt komen. Ook leer je natuurlijk de danshouding en op de maat te dansen. De ervaring leert dat de dames dit graag willen, maar ze hun heren niet mee kunnen krijgen. Dan kan je eerst ook beginnen met basis ballroom. Dit zijn maar 10 lessen om de beginselen van deze drie dansen te leren. Als het de heren dan meevalt, kan je er 10 lessen bij aanknopen, dan heb je ook je hele 1e jaars cursus gehad. En kan je in het nieuwe seizoen zo met 2e jaars beginnen. Vooral als je danst met een aantal vrienden, zal je zien dat zo'n dansuurtje zo om is en dat het bovendien nog gezellig is ook! Geef je op en neem je vrienden mee!
Bovendien als je nog niet getrouwd bent en jullie hebben plannen in die richting, heb je een voor-sprong voor de openingsdans. Want hoe meer ervaring je hebt in het "gewone" dansen, is het leren van een nieuw figuur helemaal niet meer zo moeilijk. En er valt een grote stressfactor weg, want je kunt al dansen. Je moet alleen bijvoorbeeld een nieuw dansfiguur leren voor je openingsdans! Kijk ook maar eens onder workshop openingsdans!

Copyright 2010-2014 by "Djon Brunsman"    All Rights reserved    E-Mail: dansschoolbrunsman@hotmail.com